Quality Koi agenda & nieuws  

Vorige nieuws Alle nieuws Volgende nieuws

Reisverslag Japan november 2005

25 December 2005

Vertrek 12/11/2005

Na een vermoeiende heenreis, van zo maar eventjes 22 u ,  had ik het moeilijk om mij mentaal voor te bereiden op de komende selecties . Maar, gelukkig, hadden onze klanten veel wensen en verlangens , omtrent hun gewenste koi, zodat ik doelgericht en met oog voor detail en schoonheid , kon aanvangen..

Aangekomen op de luchthaven van Fukuoka, werd ik afgehaald door Yuji Tanaka. Na een openhartig gesprek in de wagen, wakkerde mijn nieuwsgierig aan,  de koioogst was heel sterk en veelbelovend dit jaar! Dus, hoef ik  je niet te vertellen, dat ik bij aankomst, heel vlug de koi ging bekijken.
Onmiddellijk en door schoonheid gelokt, stapte ik naar  die bepaalde “stocktank” waar ik vorig jaar toch wel enkele topvissen kocht, Al na enkele minuten,had ik enkele mooie kohaku’s  een  prachtige bodyshape en intense kleur, opgemerkt  ‘’bingo !!!’.

Jaja, inderdaad de koioogst was veelbelovend, zijn woorden waren bevestigd,   nu nog de prijs afwachten.Ook neem ik de nodige tijd om de andere bakken te bekijken, ik tracht  mezelf te bedwingen en dus niet overhaast te werk te gaan . Zodanig beslis ik, tijdens de  groene thee-pauze, de welgekomen slaap te nuttigen en pas morgen te selecteren.

De volgende dag selecteerde  ik enkele prachtige showas in alle patronen,voorzien van prachtige sumi.

Daar de vraag naar dergelijke showa elk jaar zeer groot is, beslis ik om alle betere showa ’s aan te kopen. Alsook een 20 tal vrouwelijke kohaku’s, één voor één, zoals het hoort, met prachtige body.

Er wordt druk gediscussieerd over de prijs van enkele topvissen, en ja , ik kocht ze, nl.een prachtige 3-step, 4-step Kohaku  en een mooie Sanke van 56cm, 2jaar oud. Deze topvissen blijven duur maar ik  laat mijn hart spreken, deze vissen moeten naar Vlaanderen  verhuizen.

De volgende dag worden er nog een 20-tal vissen aangekocht.

) Ook zag ik tategoi waar menig koiliefhebber zou van watertanden. Ik ben verwonderd over de goeiresultaten, Sanke van 2 jaar oud met een lengte van 57cm,  Maruten Kohaku 19 maanden met een lengte van 51cm. Alle vissen hebben een prachtige body en perfecte huidkwaliteit, ik vraag toch de prijs en dat valt nog mee in verhouding tot de Japanse normen!

De volgende dag staat Hiroshima op de planning ,een korte treinreis brengt  met bij Konishi koifarm. Daarna ga ik verder naar Sakai en Omosaka. Topkwaliteit en na een goed gesprek zet ik mijn reis verder.

Dag 5  zoals de voorbije 13 jaren, bezoek ik de voor mij zo vertrouwde  Ogata Koifarm. Maar ik was er niet alleen, wat een drukte!
Dealers uit  Europa en USA , willen absoluut bij de eerste selectie hun ding doen..

Er wordt me verteld dat er de volgende dag nieuwe koi wordt bijgeplaatst, en ja hoor, ik  beslis om pas de volgende dag te selecteren, ik heb nog  3 dagen  in Kurume tegoed.

Zo had ik de mogelijkheid om rustig rond te neuzen en notities te maken welke koi mij interesseerde, dit vergemakkelijkt de selectie, tijdens het netten, want je moet weten, dat we tijdens zo’n slectie met 5 naast elkaar staan  en dan is het voor de rappe !!!!.

Dag 6 start de selectie in ‘’Green House 2’’ daar vind je koi  van  alle prijsklasse. Wat opviel was,  dat Ogata San dit jaar een mooie selectie aan Kawarimono heeft laten doorgroeien zoals, Benigoi, Kigoi, Yamabuki, Chagoi, …. allen  in perfecte conditie. Nieuw was ook, de Metallic doits variëteiten zoals Kikukuryo, Yamoto, Kinsui.

Allen genoten  mijn voorkeur en werden  dus ook aangekocht,  in verschillende prijsklasse. En zoals jullie al weten, en zoals Quality Koi , het zegt, verkies ik kwaliteit en ‘’good looking” koi  tegenover  massa goedkope koi. Ook mooie doits sanke en kohaku werden geselecteerd,  Mizuho Ogon.
Diezelfde dag kocht  ik nog enkele topvissen zoals  HQ.Showa en HQ Ginrin Showa en een “Living Jewel” van een Yamoto Nishiki van 56 cm 2jaar oud en allen showkwaliteit.

‘s Avonds werd er druk geconverseerd met  de verschillende dealers, tal van onderwerpen werden aangekaart, ja het was een geanimeerd gezelschap, een alcoholische wandeling  bier  over  sake tot KHV !!!

Dag 7 de zon, de  oosterse zon  schijnt goedkleurig  in  “Green House 1” de betere koi wordt geselecteerd en aangekocht. De 2-jarige koi gaat vlot over de toonbank, toch valt het me dit jaar op dat veel dealers afhaken  bij de duurdere koi. Ik grijp mijn kans en laat enkele prachtige 3 - 4 jarige Shiro Utsuri scheppen. De Shiro met prachtige bodyshape  en een lengte van 71cm, alsook een hagelwitte shiro met iets mindere sumi maar toch van zeer goede huidkwaliteit, hier geen twijfel ,deze  gaan richting Drongen !

De selectie in volgende stocktank,  een ginrin chagoi met goudbruine huidkwaliteit ,wordt  in een blauwe bowl van 1m geplaatst. Vele handelaars troepen samen rond de bowl,  ik vraag de  prijs en die valt wat tegen,  maar…, wie me kent…. deze koi moet ik hebben,  een prachtdier “zuiver goud” deze vis heeft alles, uitstraling, bodyshape, grote kop en bijzonder goede diamant ginrin!!!!

De volgende dag wordt ook deze koi samen met een ginrin soragoi van 74cm aangekocht,  ik ben bijna door mijn budget.

Die avond,  tijdens het eten, feliciteer ik Mr. Manabu Ogata voor zijn prachtige koi. Ieder jaar opnieuw ben ik  verwonderd hoe de familie Ogata het steeds klaarspeelt om ieder jaar een prachtige collectie 2-jarige koi voor te stellen en in topconditie te behouden.
Naar mijn mening, en na 13 jaar samenwerking, en rechtstreekse import, weet ik is het duidelijk, Ogata koifarm  behoort tot de topkwekers in Japan.

Na een uitgebreid diner ga ik met een tevreden gevoel terug naar mijn Hotel.
Nu een kort nachtje, want straks reis ik terug naar vrouw en kinderen.

Ja, het was weerom de moeite, je komt toch iedere keer met een heel apart gevoel terug.

Meer nieuws:


Copyright © QUALITY KOI - KOIFEVER FILTRATION
Doornplasstraat 91 - 9031 Drongen (Gent)
Tel & Fax: 0032 9-226.44.76 - E-mail: info&qualitykoi.be